Sådan anvendes medicinen

Her viser vi de generelle måder, hvorpå medicinske cannabisprodukter kan administreres. Disse anvisninger kan bruges som reference efter din lægekonsultation, men erstatter ikke din læges anvisninger, som altid skal følges. Kontakt altid din læge, hvis du oplever alvorlige bivirkninger.

Vær opmærksom på, at virkningerne af din medicin måske ikke mærkes med det samme, men kan udvikle sig over tid eller ved justeringer af dosis; dette sker i samarbejde med lægen.

Håndtering og indtagelse af dit medicinske cannabisprodukt afhænger af administrationsvejen.

Inhalering

En hurtig virkning kan opnås ved at inhalere cannabis. Cannabis kan inhaleres enten ved rygning eller fordampning. Rygning af cannabis indebærer, at man brænder blomsterne (600-900 °C) og indånder de aktive komponenter med røgen. Dette anbefales ikke, da nogle forbrændingsprodukter er kræftfremkaldende og kan skade lungerne. I stedet er fordampning den anbefalede vej til inhalation, da plantematerialet ikke brændes. I stedet opvarmes det ved en lavere temperatur, hvor de aktive bestanddele i planten frigives som damp, som patienten kan indånde1.

Medicinske cannabisprodukter i “blomst” (“flos”)-form skal inhaleres ved hjælp af en fordamper, der er godkendt som medicinsk udstyr2.

Brug af en fordamper

 1. Vi anbefaler altid, at du følger din læges anvisninger, som kan understøttes af de skriftlige anvisninger, der er udstedt af producenten af fordamperen.
 2. Uforarbejdede blomster bør findeles før brug for at forbedre doseringskonsistensen. En kværn (urtemølle) kan bruges til dette formål.
 3. Opbevar produkterne som anbefalet. Hvis det er muligt, kan det være nyttigt at opbevare de uforarbejdede blomster i køleskabet eller fryseren, da dette gør det lettere at findele dem2.
 4. Den findelte blomst anbringes i et kammer (maksimal kapacitet defineret af producenten), som derefter indsættes i fordamperen.
 5. Kammeret opvarmes til 160-230 °C (følg producentens instrukser) for at decarboxylere og fordampe cannabinoiderne2. Den nøjagtige temperatur kan indstilles på apparatet.

   

 6. Inhalér dampen og hold vejret i ca. 5 sekunder for optimal optagelse af cannabinoiderne i blodbanen gennem lungealveolerne. Bemærk, at dampen kan irritere luftvejene og forårsage hoste.
 7. Når der ikke er nogen damp synlig ved udånding, anses materialet i kammeret for at være opbrugt.
 8. Enheden skal rengøres og opbevares i henhold til producentens anvisninger efter hver brug.
En hurtig virkning kan opnås ved at inhalere cannabis. Cannabis kan inhaleres enten ved rygning eller fordampning. Rygning af cannabis indebærer, at man brænder blomsterne (600-900 °C) og indånder de aktive komponenter med røgen. Dette anbefales ikke, da nogle forbrændingsprodukter er kræftfremkaldende og kan skade lungerne. I stedet er fordampning den anbefalede vej til inhalation, da plantematerialet ikke brændes. I stedet opvarmes det ved en lavere temperatur, hvor de aktive bestanddele i planten frigives som damp, som patienten kan indånde1. Medicinske cannabisprodukter i “blomst” (“flos”)-form skal inhaleres ved hjælp af en fordamper, der er godkendt som medicinsk udstyr2.

Hele og findelte cannabisblomster.

Oral

Medicinsk cannabis til oral administration fås i form af tinktur (alkoholbaseret opløsning), olie eller kapsler.

Patienter, der bruger medicinsk cannabis til behandling af kroniske smerter, foretrækker ofte oral administration på grund af den langvarige virkning, så de ikke behøver at indtage medicinen så ofte. Den lange virkningstid kan dog betyde, at det kan tage længere tid at finde den rigtige dosis. Dette skal tages i betragtning, når dosis justeres2.

Brug af olier

 1. Ryst forsigtigt den forseglede flaske før brug. Det anbefales at dosere olien på en teske ved at holde pipetten eller dråbedispenseren lodret over skeen for at opnå en nøjagtig dosering. Bemærk venligst, at dråbestørrelserne kan ændre sig, når der skiftes til en anden form for pipette. Olien kan være tyktflydende, hvilket resulterer i langsom drypning.

 2. Efter dosering kan du føre skeen ind i munden og sluge olien.
Medicinsk cannabis til oral administration fås i form af tinktur (alkoholbaseret opløsning), olie eller kapsler. Patienter, der bruger medicinsk cannabis til behandling af kroniske smerter, foretrækker ofte oral administration på grund af den langvarige virkning, så de ikke behøver at indtage medicinen så ofte. Den lange virkningstid kan dog betyde, at det kan tage længere tid at finde den rigtige dosis. Dette skal tages i betragtning, når dosis justeres.

Hold pipetten lodret over skeen for at opnå en præcis dosering.

Tilberedning af te

Cannabiste er en måde at administrere cannabisblomster oralt. Bemærk at opløseligheden af cannabinoider, herunder THC og CBD, er lav i vand. Derfor er der en risiko for, at en stor del af cannabinoiderne går til spilde, da de ikke frigives fra blomsterne. Risikoen for at styrken af teen varierer samt ufuldstændig omdannelse af cannabinoider til neutrale former er andre faktorer, som man skal være opmærksom på, når man overvejer te som administrationsvej3.

 1. Findel blomsterne til et ensartet pulver, og dosér det som anbefalet af din læge. Dette vil hjælpe med en ensartet og præcis dosering.
 2. Tilsæt kogende vand og dæk med et låg for at forhindre fordampning af terpenerne.
 3. Efter 15 minutters kogning sies de faste plantedele fra ved hjælp af en si eller en sigte3.
 4. Teen kan smage lidt skarp, afhængigt af det anvendte product. Du kan forbedre smagen ved at tilsætte honning, mælk eller aromatiseret te.
 5. Holdbarheden og opløseligheden af cannabinoiderne øges, når der tilsættes mælk, fløde eller andre fedtholdige forbindelser3.

Oromukosal

Cannabis kan administreres som oromukosale produkter, f.eks. oromukosale sprays og sublinguale ekstrakter. I disse produkter absorberes en del af cannabinoiderne direkte fra munden til blodbanen via slimhindebarrieren, og en anden del af cannabinoiderne skylles af spytstrømmen ind i mave-tarmkanalen og absorberes der.

Brug af sublinguale ekstrakter

Sublingual betyder “under tungen”. Produktet leveres typisk i en glasflaske med en drypanordning eller en pipette til præcis dosering.

 1. Olien dryppes på en teske som angivet ovenfor under den orale administrationsvej.

 2. Efter dosering kan du føre skeen ind i munden under tungen og fjerne den langsomt.

 3. Ved at vente et par minutter, før du synker, kan det øge optagelsen af cannabinoider over slimhindebarrieren.
 4.  

Brug af oromukosale sprays

 1. Det anbefales at holde sprayen mellem din tommelfinger og din langfinger. Din pegefinger placeres på dysen.

 2. Du skal teste pumpen og kontrollere, om den fungerer, første gang du bruger sprayen. Dette gøres ved at holde sprayen oprejst og sprøjte ind i et stykke papir nogle gange, indtil der opstår en fin stråle.

 3. Sprayen er nu klar til brug og skal holdes oprejst, når du peger dysen under tungen eller mod indersiden af kinden.

 1. Tryk dysen fast ned for at dosere præcist.
Cannabis kan administreres som oromukosale produkter, f.eks. oromukosale sprays og sublinguale ekstrakter. I disse produkter absorberes en del af cannabinoiderne direkte fra munden til blodbanen via slimhindebarrieren, og en anden del af cannabinoiderne skylles af spytstrømmen ind i mave-tarmkanalen og absorberes der.

Oromukosal administration af cannabis.

Referencer

1. Grotenhermen & Häußermann. Verordnungshilfe für Ärzte. (2017).

2. MacCallum, C. A. & Russo, E. B. Practical considerations in medical cannabis administration and dosing. European Journal of Internal Medicine vol. 49 12–19 (2018).

3. Hazekamp, A., Bastola, K., Rashidi, H., Bender, J. & Verpoorte, R. Cannabis tea revisited: A systematic evaluation of the cannabinoid composition of cannabis tea. Journal of Ethnopharmacology 113, 85–90 (2007).


Fællesskab

Vi er et fællesskab af patienter, sundhedspersonale med flere, der er dedikeret til konstant at opbygge, bruge og dele viden om smertebehandling. Vil du være en del af fælleskabet på de sociale medier? Følg os via nedenstående link:
Ønsker du at læse mere om muligheder for behandling af kroniske smerter i vores klinik i Aalborg, kan du finde mere relevant information på siden Cannabisbehandling samt på siden Kræftbehandling
 
Sidder du inde med spørgsmål, du ikke kan finde svar på, kan du altid kontakte vores klinikpersonale, der vil hjælpe dig så vidt muligt med at afklare dine spørgsmål.