Medicinsk anvendelse af cannabis
De juridiske rammer i Danmark tillader medicinsk brug af cannabisprodukter, hvis lægen har udskrevet en recept til patienten, og det købes på apoteket.
Typer af cannabinoidmedicin
Der findes fire hovedkategorier af medicinske cannabisprodukter i Danmark, som er tilgængelige på recept til alvorligt syge patienter. Disse omfatter1:
- Godkendt medicin har været igennem den officielle godkendelsesproces for lægemidler og er derfor blevet testet i kontrollerede laboratorieforsøg, dyreforsøg og af forsøgspersoner. Virksomhederne har sendt alle data fra forsøgene ind til myndighederne, som har vurderet, at fordelene ved medicinen opvejer risikoen for bivirkninger.
- Ikke-godkendt medicin på udleveringstilladelse er cannabispræparater, der ikke er godkendt i Danmark, men som lægen kan søge udleveringstilladelse til hos Lægemiddelstyrelsen. Medicinen kan således via denne ordning importeres fra bl.a. USA og udskrives til konkrete patienter, hvis Lægemiddelstyrelsen imødekommer lægens ansøgning.
- Magistralt fremstillet er produkter tilberedt på et apotek til en specifik patient efter lægens anvisning. Magistral fremstilling er en ordning, der er lavet, fordi nogle patienter kan have et særligt behov, som ikke kan imødekommes med almindelig godkendt medicin.
- Forsøgsordning med medicinsk cannabis (cannabisblomster og cannabisekstrakter) Siden 1. januar 2018 har læger i Danmark haft mulighed for at udskrive en ny type cannabisprodukter under forsøgsordningen med medicinsk cannabis. Det betyder, at det er muligt for læger at ordinere produkter, der hverken er godkendt medicin eller magistralt fremstillet medicin. Produkterne kan have form af tørrede cannabisblomster, cannabisolie, kapsler, tabletter m.m.
Færdige farmaceutiske produkter kan indeholde syntetiske cannabinoider, isolerede cannabinoider eller et bredt spektrum af cannabinoider, terpener, flavonoider osv., der stammer fra planten – se nedenstående tabel for yderligere oplysninger om de tre kategorier. Cannabisblomster og mange cannabisekstrakter/præparater (herunder medicinsk cannabis) indeholder et bredt spektrum af cannabinoider, terpener, flavonoider osv.

Forskelle mellem cannabinoidholdige produkter2.
Kriterier for ordination af medicinsk cannabis
Ansvaret for medicinsk behandling med cannabis påhviler altid den behandlende læge. Det er derfor lægen, der fastslår, om en patient skal behandles med medicinsk cannabis.
Ifølge cannabisvejledningen fra Lægemiddelstyrelsen bør1:
- Relevante godkendte markedsførte lægemidler være afprøvet, før behandling med medicinsk cannabis forsøges
- Cannabis ikke anvendes til børn og unge under 18 år på grund af manglende viden om langtidseffekter, herunder kognitiv udvikling
- En læge maksimalt ordinere til en måneds forbrug på en recept
- Læger som udgangspunkt ikke behandle med medicinsk cannabis uden for deres specialområde
Indikationer for medicinsk cannabis
Lægemiddelstyrelsen har vurderet, hvilke patientgrupper og mulige terapeutiske indikationer, der kunne være relevant for behandling med medicinsk cannabis1:
Kroniske smertetilstande
Smerter anses for at være kroniske, når de har varet over 3-6 måneder. Kroniske smertetilstande som nervesmerter (neurogene eller neuropatiske smerter) og cancersmerter kan være relevante at behandle med medicinsk cannabis for nogle typer patienter. Medicinsk cannabis kan ordineres af alle læger, hvis der er tale om en smerteindikation.
Multipel sklerose
Der findes godkendt medicin med cannabinoider til patienter med moderat til svær spasticitet på grund af multipel sklerose (MS), som ikke har gavn af anden antispastisk medicin. Centrale nervesmerter og smertefuld spasticitet ved MS kan være relevant at behandle med medicinsk cannabis, der kan ordineres af en neurolog.
Rygmarvsskade
Rygmarvsskade (paraplegi) er ofte forbundet med centrale nervesmerter, smertefuld spasticitet og problemer med blærefunktionen. Det er lægemiddelstyrelsens vurdering, at behandling med medicinsk cannabis kan være relevant ved rygmarvsskader. Ordinationen bør foretages af en neurolog.
Kvalme og opkast efter kemoterapi
Lægemiddelstyrelsen vurderer, at kvalme og opkastning under eller efter kemoterapi kan være relevant at behandle med medicinsk cannabis. Ved behandling af kræftpatienter, bør ordinationen foretages af en hæmatolog, onkolog eller læge på palliativt hospitalsafsnit.

Indikationer der behandles med medicinsk cannabis i Danmark.
Terapeutisk virkning eller ej?
- Kroniske smerter hos voksne
- Kvalme og opkastning efter kemoterapi
- Muskelkramper hos patienter med multipel sklerose
Ved ordination af medicinsk cannabis i Danmark er der skærpet informationspligt for lægen, da der er tale om en medicinsk behandling, hvor den kliniske evidens for virkning og bivirkninger ikke er fuldt afklaret1. Desuden foreligger der for medicinsk cannabis ikke godkendte data om fx sammenhæng mellem dosering og bivirkninger og heller ikke et produktresumé eller en indlægsseddel (i modsætning til godkendte lægemidler). Det skal derudover oplyses, at brug af cannabis er associeret med bivirkninger. Der henvises i den forbindelse til siden om Forholdsregler samt siden FAQ.
referencer
1. Sundhedsministeriet. Vejledning om lægers behandling af patienter med medicinsk cannabis omfattet af forsøgsordningen. Retsinformation (2018).
2. First Wednesdays, Hanway Associates & The Danish Ministry of Foreign Affairs. European Medical Cannabis Ecosystem Report (2020).
3. The National Academies of Sciences Engineering and Medicine (U.S.) Committee on the health effects of marijuana: an evidence review and research agenda. The health effects of cannabis and cannabinoids: the current state of evidence and recommendations for research. Washington, DC: the National Academies Press (2017).