Cannabis Historie


Den nuværende videnskabelige forskning og fokus på cannabis som medicinsk præparat er en genopfindelse af et gammelt lægemiddel ved hjælp af moderne videnskabelige metoder.

De første anvendelser af cannabis

Cannabis er blevet dyrket og brugt af mennesker siden mindst 4000 f.Kr. Det blev oprindeligt dyrket i Kina, primært til brug som mad eller som fibre til snore, reb, tekstiler og papir. Cannabis blev brugt til medicinske formål i Kina, men den medicinske brug fandt i højere grad sted senere i Indien, hvor det også blev forbundet med religiøse ritualer og rekreativt brug. Cannabis spredte sig efterfølgende til resten af verden, herunder Europa, men i løbet af det 18. århundrede blev planten primært dyrket i Europa til fiberproduktion, og der var færre henvisninger til medicinsk brug1,2.

 

Indførelse i vestlig medicin

Den egentlige introduktion af cannabis i den vestlige medicin kom i midten af det 19. århundrede, da lægerne begyndte at udforske den terapeutiske anvendelse af cannabis samt dens euforiserende virkninger videnskabeligt. Brugen af cannabis som medicin toppede i anden halvdel af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede, og cannabisekstrakter og -tinkturer blev på dette tidspunkt markedsført af medicinalfirmaer som Merck, Bristol-Meyers Squibb og Eli Lilly for beroligende, smertestillende og appetitstimulerende virkninger1,2.

 

Cannabis som ulovligt stof

Den medicinske brug af cannabis faldt i løbet af det 20. århundrede. En af årsagerne hertil kan have været den store variation i indholdet af forskellige cannabisbatches, hvilket gjorde det svært for patienterne at kontrollere virkningerne. Desuden fik syntetiske lægemidler også markedsgodkendelser for mange af de symptomer, der tidligere blev behandlet med cannabis. Der blev også indført juridiske restriktioner for cannabis i denne periode, som begrænsede brugen af cannabis til medicinske eller videnskabelige formål. På trods af dette spredte rekreativ og ulovlig brug af cannabis sig hurtigt blandt yngre mennesker i den vestlige verden i 1960’erne, hvilket førte til det ry, som medicinsk cannabis konkurrerer med den dag i dag – især på grund af den ukontrollerede avl af planter, hvor formålet er at opnå det bedste “high” til rekreativt brug 1,2.

I disse dage køber størstedelen af patienterne deres cannabis gennem ulovlige kilder 3. Her er der ingen egentlig kontrol af styrke eller urenheder, og den manglende lægelige rådgivning udgør yderligere risici. Derfor er det vigtigt, at læger er veluddannede med hensyn til brug, dosering og sikkerhed ved medicinsk cannabis, så de kan vejlede patienterne i retning af lovlige recepter og korrekt og sikker indgivelse.

referencer

1. Pisanti, S. & Bifulco, M. Medical Cannabis: A plurimillennial history of an evergreen. Journal of Cellular Physiology vol. 234 8342–8351 (2019).

2. Zuardi, A. W. History of cannabis as a medicine: A review. Revista Brasileira de Psiquiatria vol. 28 153–157 (2006).

3. Kvamme, S. L., Pedersen, M. M., Alagem-Iversen, S. & Thylstrup, B. Beyond the high: Mapping patterns of use and motives for use of cannabis as medicine. Nordic Studies on Alcohol and Drugs 38, 270–292 (2021).


Fællesskab

Vi er et fællesskab af patienter, sundhedspersonale med flere, der er dedikeret til konstant at opbygge, bruge og dele viden om smertebehandling. Vil du være en del af fælleskabet på de sociale medier? Følg os via nedenstående link:
Ønsker du at læse mere om muligheder for behandling af kroniske smerter i vores klinik i Aalborg, kan du finde mere relevant information på siden Cannabisbehandling samt på siden Kræftbehandling
 
Sidder du inde med spørgsmål, du ikke kan finde svar på, kan du altid kontakte vores klinikpersonale, der vil hjælpe dig så vidt muligt med at afklare dine spørgsmål.